Твърд или мек матрак?

Човек прекарва между 20 и 25 години от живота си в сън.

Ето защо времето, което прекарваме в леглото, неговото качество е много важно и то се определя основно от твърдостта на матрака.
Матракът влияе директно на нашето тяло и за да постигнем необходимата опора за гръбка и в същото време да си подсигурим желания комфорт, особено в случаите на ошипяване или различни гръбначни заболявания е нужно добре да подберем вида на матрака прецизно.
В този смисъл един от основните въпроси е кое е по-добро, твърд или мек матрак? От дълго време се счита, че твърдият матрак е по-полезен за опорно-двигателния апарат при спане за разлика от мекия матрак, който на теория генерира по-голямо потъване и следователно гръбначната поза става твърде сводеста.

Нито едното от тези твърдения обаче не е напълно правилно и еднозначно.

Защото голяма част от потъването и натиска върху матрака зависи от теглото, позата по време на сън, както и от съществуването на апнеи; на гърба, шията, мускулните болки и други фактори. Не бива да се забравя, че определението за твърдо и меко по отношение на матрака са твърде относителни понятия. Твърдото за един може да се окаже меко задруг.

КОЙ МАТРАК Е ПО-ДОБЪР ЗА МОЙТО ТЯЛО?

Какво е твърдост?

Твърдостта на матрак е свързана със силата (в нютоните), която се оказва върху пяната (дунапрена), така че да се компресира до 40%. Колкото повече сила е необходима, толкова по-твърд е дунапрена. Ето защо теглото на всеки човек е от съществено значение, за да избере един или друг дунапрен, който е част от матрака.

Твърдостта не трябва да се бърка с плътност.

Плътността е свързана с качеството на матрака и се отнася до количеството използван материал на кубичен метър, което осигурява по-голямата издръжливост и устойчивост на матрака, и е пряко свързано с клетъчната структура на дунапрена/дунапрените от които е направен.

Твърдостта, от друга страна, е свързана с усещането на матрака при контакт с тялото и е решителното качество при избор на продукт.

Значение на твърдостта

Ако не се вземе предвид нищо повече от твърдостта на матрака, можем да заключим, че един матрак, който е твърде мек за теглото ни причинява ефект на „хамак“, т.е. твърде много потъване и дъгообразуване на гърба, слаба опора за гръбначния стълб и следователно предизвикващ гръбначни болки. И обратното, матрак, който е твърде твърд като персонално усещане причинява неестествена поза на гърба, тъй като изкривява формата на гръбначния стълб и концентрира опората основно в областта на раменете и бедрата, като поставя твърде много натиск върху тях, и по-малко на гърба, особено ако се спи на едната страна.

Твърдостта на матрака е решаваща при избор на твърд или мек матрак.

Има матраци, направени с много твърди пенопласти (които изискват голямо налягане за компресиране), които в същото време са чувствителни и еластични заради начина, по който са направени. Те осигуряват пухкаво усещане, въпреки че са оценени с висока твърдост. По същия начин има матраци, образувани от по-меки пенопласти (които се нуждаят от по-малко налягане за компресиране), които не осигуряват голямо усещане за потъване, защото подплънките им придават бавно компресиране и по-високо ниво на подкрепа. Такива например са предлаганите в kabox.eu HR високоеластични пени.

Тегло Поза на съня Твърдост
По-малко от 60кг Странично Ниска твърдост до средна твърдост
С лице нагоре Ниска твърдост до висока твърдост
С лице надолу Ниска твърдост до висока твърдост
От 61 до 100кг Странично Ниска твърдост до средна твърдост
С лице нагоре Средна твърдост до много висока твърдост
С лице надолу Средна твърдост към висока твърдост
Повече от 100кг Странично Средна твърдост към висока твърдост
С лице нагоре Висока твърдост до много висока твърдост
С лице надолу Висока твърдост до много висока твърдост

Твърдост във връзка с теглото и позата на съня

Теглото и позата за спане са двата определящи фактора при взимането на решение кое е по-добро, твърд или мек матрак.

Що се отнася до теглото, то е основополагащо в степента на компресиране на пяната, и следователно на потъване.

Хора с поднормено тегло:

Матрак, който е твърде твърд, вероятно няма да осигури достатъчно облекчение от налягането, тъй като те няма да тежат достатъчно, за да компресират пяната, а налягането ще бъде концентрирано върху бедрата и раменете, причинявайки неестествена поза.

Хора с наднормено тегло:

Матрак, който е твърде мек ще компресира твърде много с тегло по-голямо от 100 кг (наднормено тегло) и материала ще потъне, т.е. ще има недостатъчна подкрепа за гърба и прекалено сводеста поза на гръбначния стълб.
Когато става въпрос за поза при сън, това е от ключово значение, защото тя определя кои области на тялото се нуждаят от повече възглавнички и подкрепа.

Най-добре е да опитате матрака

В допълнение към горното, взимането на решение кое е по-добро, твърд или мек матрак, зависи преди всичко от възприемането на всеки човек. Ако някога сме ходили в магазин за матрак, придружен от друг човек и сме лежали едновременно на един и същ матрак, всеки един е изкал различни мнение за един и същ продукт. Ето защо не трябва да се ограничаваме да закупуваме според параметрите на твърдост, докладвани от производителя: една и съща мярка може да се възприема по различни начини от двама души. Трябва да се оставим да бъдем посъветвани от професионалист, съобразно физическите ни характеристики, навиците ни на сън и чувството ни за комфорт.

Матраци с висока устойчивост (HR)

Ако сме намерили идеалното ниво на твърдост за нас, може да си струва да направим по-дългосрочна инвестиция в  качеството на сън. Това се постига чрез избор за висока устойчивост (HR) пенопласти (пенополиуретани), които поддържат това ниво на твърдост за много по-дълго, независимо от тяхната плътност. Това са по-скъпи пенополиуретани, но те се възможно по-добрата инвестиция в добър матрак.

Твърд или мек матрак?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to top